Tahukah Anda?

 

UNTA HAIWAN ISTIMEWA

 

1. Haiwan besar yang jinak
Ya, meskipun badannya tinggi besar, unta adalah haiwan yang jinak dan bisa diternakkan. Unta juga manut saja ketika digunakan sebagai kendaraan oleh manusia.
2. Mampu bertahan di gurun pasir yang panas
Unta dikenal sebagai hewan gurun karena kemampuannya bertahan hidup di kondisi alam yang sangat ekstrim tersebut, bahkan sampai delapan hari delapan malam. Kaki unta yang panjang membuat badannya berada cukup jauh dari permukaan gurun, membantunya terhindar dari panas.

3. Punuk di punggung
Punuk unta yang sangat khas itu ternyata berisi cadangan makanan (lemak) yang bisa digunakan ketika unta menempuh perjanan jauh dan tidak mendapat makanan.
4. Galon air
Unta mampu menyimpan air dalam jumlah banyak, mencapai sepertiga dari total berat tubuhnya. Lebih dari itu, unta bisa minum 130 liter air hanya dalam waktu 10 menit!
5. Pencerna duri
Tanaman gurun umumnya bertekstur kasar, cenderung berduri. Ajaibnya, mulut, gigi, dan tubuh unta didesain sedemikian rupa oleh Allah sehingga mampu mencernanya.
6. Kaki anti selip
Telapak kaki unta berbentuk segitiga, di mana bagian depannya lebih lebar dibandingkan bagian belakang, berfungsi sebagai anti selip ketika berjalan di atas pasir yang licin.
7. Dua lapis kelopak mata
Unta mempunyai dua lapis kelopak mata, transparan dan nontransparan. Fungsinya pun berbeda. Kelopak mata unta yang transparan digunakan ketika ada badai pasir, sehingga unta tetap bisa melihat tanpa perlu takut matanya akan kemasukan pasir.
8. Menghasilkan susu segar
Kabarnya nih, minum susu unta secara teratur dapat meningkatkan kekebalan tubuh, mengatasi masalah osteoporosis, mengontrol diabetes tipe 1, dan meningkatkan fungsi otak pada penderita autis.
9. Terapi urin
Air kencing unta boleh digunakan untuk berbagai terapi. Bahkan kabarnya, bisa untuk mengilapkan rambut. Tertarik mencuba?
10. Meracik vitamin sendiri
Di dalam tubunhya, unta bisa meracik vitaminnya sendiri, seperti vitamin C, A, B2, dll.
11. Leher ‘sembelihable'
Kerana leher unta diciptakan dengan bentuk yang mudah disembelih, maka haiwan ini langsung bisa disembelih dalam posisi berdiri.

"CHEROPHOBIA" IALAH TAKUT TERHADAP KEGEMBIRAAN

Seseorang yang mengalami cherophobia takut untuk bergembira kerana mereka mempercayai bahawa sesuatu yang tragis bakal berlaku. Mereka tidak selalu berasa sedih tetapi mereka menyimpan kegemberiaan dalam diri mereka sendiri. Orang yang mengalami fobia sebegini selalunya seorang yang pemalu dan bersendirian. Mereka takut untuk bergembira dan meluahkan kegembiraan mereka. 

Fobia ini biasanya terbentuk disebabkan oleh pengalaman tragis yang dilalui dalam kehidupan. Sudah tentu "Cherophobia" ini merupakan penyakit yang kompleks kerana penyakit tersebut melibatkan otak. Kita mungkin tidak tahu puncanya atau penawarnya. Sesetengah dapat disembuh tetapi tidak sepenuhnya.

Ubat boleh didapati tetapi ubat mungkin menyebabkan kesan sampingan yang tidak baik untuk kesihatan. Cara yang terbaik untuk menyembuhkan "cherophobia" adalah melalui kaunseling atau psikoterapi.
 Sumber: syafiqahnadiahmohdazlan.blogspot.my1 TAN KERTAS DAPAT MENJIMATKAN SUMBER BUMI

Kitar semula merupakan cara yang sangat baik untuk menjimatkan tenaga dan memulihara alam sekitar.
Tahukah anda? 1 tan kertas dapat menjimatkan:
 1. 17 batang pokok
 2. 7000 galen air
 3. 3 kubik ela ruang tempat pelupusan
 4. 4100 kW-j tenaga elektrik
 5. 2 tong minyak


10 BAHASA YANG PALING BANYAK DIGUNAKAN DI DUNIA

1. Bahasa Mandarin 
2. Bahasa Sepanyol
3. Bahasa Inggeris
4. Bahasa Hindi / Urdu
5. Bahasa Arab
6. Bahasa Portugis
7. Bahasa Bengali
8. Bahasa Rusia
9. Bahasa Jepun
10. Bahasa JawaLUBANG-LUBANG KECIL PADA BOLA GOLF

Kebanyakan bola golf mempunyai 392 lubang-lubang kecil di sekelilingnya.


Lubang-lubang kecil pada bola golf ini boleh bergerak hampir dua kali ganda daripada bola yang licin. Lubang-lubang ini membantu untuk mengurangkan daya geseran di udara yang terkena pada bola itu supaya bola itu boleh bergerak dengan lebih laju. 

Lubang-lubang kecil ini juga membantu memaksa aliran udara mengalir ke bawah bola supaya bola golf ini terangkat apabila dipukul. Prinsip ini dipanggil aerodinamik.


No comments:

Post a Comment

KEJOHANAN PEMILIHAN GIMNASTIK ARTISTIK MSSK 2019- AINA

19/2/19- Pada 15 dan 16 Februari yang lalu, telah berlangsungnya Kejohanan Pemilihan Gimnasik Artistik Majlis Sukan Sekolah Kedah (MSSK) yan...