Monday, 21 May 2012

Sambutan Hari Guru(2)

21 Mei 2012-Sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah telah diadakan di Sekolah Menegah Kebangsaan Jitra dengan meriah sekali pada tanggal 16 Mei 2012.Sambutan dimulakan  dengan perhimpunan perasmian pada pukul 8.00 pagi dengan tema "Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara".Acara dimulakan dengan dengan bacaan doa dan diteruskan dengan kata alu-aluan daripada Pn. Norisan Karim.Dukacita dimaklumkan bahawa Pengetua iaitu Pn. Hjh. Latipah tidak dapat menyertai para pelajar dan guru kerana terpaksa menghadiri Majlis Sambutan Hari Guru Peringkat Antarabangsa di Kuala Kangsar.

 Para guru juga berkesempatan menyayikan lagu Tema Hari Guru.
Majlis diteruskan lagi dengan penyampaian hadiah iaitu Anugerah Khas Hari Guru.
Antara kategori yang dipertandingkan ialah Guru Produktif,Guru Penyayang,Guru Paling 'Sporting' dan Guru Popular.Undian telah dilakukan oleh para pelajar terlebih dahulu.Ikrar telah dilafazkan pada akhir majlis.
Para guru dan pelajar dibenarkan berehat dan diminta berkumpul semula pada pukul 10.00 pagi di Stadium Mini sekolah.
'Telematch' telah diaturkan oleh Jawantankuasa Pra Universiti.Antara acara yang telah disediakan ialah Mumia,Zig Zag dan Tiup Bola Ping Pong. Antara gelagat peserta dan guru yang menarik padangan lensa kami.'Mumia' masing-masing diikat dengan kemas.Para penyelia tekun berusaha demi melancarkan perjalanan permainan. Para peserta mendengar arahan dengan teliti mengenai peraturan Pertandingan 'Tiup Bola Ping Pong'.Perjalanan permainan berjalan dengan lancar.Para guru dan pelajar dipanggil untuk berkumpul di dalam dewan untuk acara penutupan majlis.
 
Acara dimulakan dengan majlis potong kek oleh Para Pentadbir.Warna biru menjadi tema pada tahun ini.Begitu juga dengan warna kek.

Aturcara majlis diteruskan dengan persembahan oleh para pelajar.
 Antara persembahan yang dipersembahkan: 
1.Nyanyian lagu berkumpulan oleh pelajar 1 Ikram.
2.Lagu 'Sway' dari pelajar Tingkatan 2.
3.Sketsa spontan.

Tarian Tradisional oleh pelajar Tingakatan 4.

Nasyid telah disampaikan oleh para pelajar dari Badan Pengawas.

Bacaan sajak oleh pelajar Pra-U.

Majlis berakhir pada pukul 1.25 petang.


No comments:

Post a Comment

PERTANDINGAN INOVASI DAN PAMERAN BOS IPGKDA PERINGKAT KEBANGSAAN 2018 (iDBOS'18) - ADAM

16&17/7/18 - Pada 16 dan 17 Julai, 5 orang pelajar Smk Jitra iaitu Anis Farihah bt. Mohd Fuad, Muna bt. Kamal, Thiranai Thongchan, Ahmad...